Συχνές Ερωτήσεις

Πότε θα πραγματοποιηθεί ο Διαγωνισμός;
Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα.
Οι συμμετέχουσες ομάδες θα γνωρίζουν τα θέματα προς συζήτηση πριν τον Διαγωνισμό;
Όχι, τα θέματα κάθε γύρου του Διαγωνισμού θα δίνονται στις ομάδες τριάντα λεπτά πριν την έναρξη της εικονικής δίκης, στον οποίο χρόνο η ομάδα θα μπορεί να προετοιμαστεί.
Από πόσα άτομα αποτελείται μία ομάδα;
Κάθε ομάδα αποτελείται από πέντε άτομα. Υποχρεωτικά συμμετέχουν δύο μαθητές ως Δικηγόροι και ένας μαθητής ως Μάρτυρας, με δυνατότητα συνολικής συμμετοχής τριών Μαρτύρων για κάθε ομάδα.
Είναι υποχρεωτικό να έχω εξασκηθεί για να συμμετέχω στον Διαγωνισμό;
Όχι. Δεν αποκλείουμε σχολικές ομάδες με βάση το αν έχουν εξασκηθεί ή όχι και πόσο. Ωστόσο, συνιστούμε την τακτική εξάσκηση των μαθητών για δικό τους όφελος: η τακτική εξάσκηση ενισχύει τις ικανότητες τους και διευρύνει τους ορίζοντες τους έχοντας ασχοληθεί με διάφορα αμφιλεγόμενα ζητήματα κατά τις συναντήσεις τους.
Είμαι μαθητής. Πώς μπορώ να συμμετέχω;
Για να λάβεις μέρος στον Διαγωνισμό, θα πρέπει το σχολείο σου να δηλώσει συμμετοχή ως ομάδα. Μίλησε στον καθηγητή σου για τις Εικονικές Δίκες και προσπάθησε να βρεις συμμαθητές σου που να ενδιαφέρονται για να οργανώσετε την σχολική σας ομάδα των πέντε ατόμων!
Είμαι καθηγητής. Τί χρειάζομαι για να ετοιμάσω την σχολική ομάδα;
Στην σελίδα μας θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε: από τον Κανονισμό και προτεινόμενα θέματα μέχρι συμβουλές για την δημόσια ομιλία και καθοδηγητικά βίντεο. Συνιστούμε κάθε ομάδα να πραγματοποιεί συνάντηση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για εξάσκηση, ώστε τα παιδιά να αναπτύσσουν τακτικά τις ικανότητες τους.
Είμαι φοιτητής. Μπορώ να συμμετέχω στο πρόγραμμα;
Φυσικά! Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα μας μπορούν να συμμετέχουν με δύο τρόπους: Μπορείτε να αναλάβετε να ενημερώσετε ορισμένα σχολεία και να βοηθήσετε στην τακτική τους εξάσκηση. Θα σας παρέχουμε το απαραίτητο υλικό και την καθοδήγηση για τις σχετικές εργασίες. Μπορείτε να συμμετέχετε κατά την διάρκεια του Διαγωνισμού ως Δικαστές (Κριτές). Για την συγκεκριμένη συμμετοχή ο Afixis θα ανοίξει φόρμες αιτήσεων για συγκεκριμένο αριθμό θέσεων. Όσοι επιλεχθούν, θα παρακολουθήσουν σχετικό σεμινάριο κατάρτισης. Μπορείτε να γίνετε μέλος της ομάδας μας και να συμμετέχετε ενεργά στη διοργάνωση και εξέλιξη του Πρωταγόρα!
Μπορώ να συνεργαστώ με άλλο τρόπο με τον Afixis?
Ο Afixis έχει αποτελέσει τον κεντρικό οργανισμό διοργάνωσης ενός άλλου προγράμματος προσομοίωσης που αφορά το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων. Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφτείτε την σελίδα του ΜΒΕ