Το Πρόγραμμα

Οι Εικονικές Δίκες “Πρωταγόρας” αποτελούν προσομοίωση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης προσαρμοσμένου σε επίπεδο Γυμνασίου και Λυκείου
Oι μαθητές-συμμετέχοντες καλούνται να επιχειρηματολογήσουν σε ρόλο δικηγόρων και μαρτύρων προσπαθώντας να πείσουν ένα άκρως απαιτητικό Προεδρείο αποτελούμενο από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, δύο Παρέδρους και τον Εισαγγελέα, καθώς και μια εξαμελή ομάδα ενόρκων που αντιπροσωπεύουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Οι Εικονικές Δίκες ‘’Πρωταγόρας’’ έχουν την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας τα τελευταία χρόνια, με την πιό πρόσφατη να βρίσκεται ΕΔΩ.

Ποια είναι τα θέματα που συζητούν;

Βασισμένοι σε πραγματικές υποθέσεις που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη ανά τον κόσμο, αποφαίνονται για ζητήματα που διχάζουν την κοινή γνώμη – όπως η θανατική ποινή, ο περιορισμός του διαδικτύου, η ευθανασία κ.ά.


Η Ιστορία των Εικονικών Δικών

 • 2022 Μάρτιος-ΑπρίλιοςΔ’ Πανελλήνιος Διαγωνισμός

 • 2021 Μάρτιος-ΑπρίλιοςΓ’ Πανελλήνιος Διαγωνισμός

 • 2020 Φεβρουάριος- ΜάρτιοςΒ’ Πανελλήνιος Διαγωνισμός

 • 2019 ΦεβρουάριοςΑ’ Πανελλήνιος Διαγωνισμός

 • 2017 Ιούνιος Α’ Φιλικό Τουρνουά

 • 2016 ΟκτώβριοςΟ "Πρωταγόρας” γίνεται επίσημη σχολική δραστηριότητα

 • 2013 ΦεβρουάριοςΠιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στο 7ο Λύκειο Καλλιθέας

  Ξεκίνησε με την συμμετοχή των μαθητών και των τριών τάξεων του 7ου Λυκείου Καλλιθέας, χωρίς να ενταχθεί στο ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα.
 • 2012Σύλληψη της Ιδέας

  Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τους Γιώτα Σκιαθίτη και Θωμά Τσουλιά, φοιτητές τότε Νομικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Βασικοί στόχοι και Οφέλη του Προγράμματος


Παρουσίαση Εικονικής Δίκης

Εάν θέλετε να δείτε στην πράξη την διαδικασία της εικονικής δίκης, παρακολουθείστε την παρακάτω παρουσίαση σε πέντε μέρη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καλλιθέας, Αθήνα, την Τρίτη 18 Ιουνίου, 2013.
Η συγκεκριμένη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε με διαφορετικούς κανόνες από τους ισχύοντες και προσφέρεται μόνο προς εξοικείωση με το κλίμα μιας εικονικής δίκης.
Για τις αλλαγές συμβουλευτείτε τον Κανονισμό καθώς και τα αντίστοιχα εγχειρίδια