Ο Πρωταγόρας ξεκινάει για το ακαδημαϊκό έτος 2015 – 2016

Ο εκπαιδευτικός μη-κερδοσκοπικός οργανισμός “Άφιξις“, που ξεκίνησε με σκοπό τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εξωσχολικών δραστηριοτήτων για μαθητές και φοιτητές, ανακοινώνει την έναρξη του προγράμματος “Εικονικές Δίκες Πρωταγόρας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την ακαδημαϊκή χρονιά 2015 – 2016. Φοιτητές που διαμένουν στις δύο πόλεις μπορούν να συμμετέχουν στην διοργάνωση εικονικών δικών για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου προπονώντας τη δική τους ομάδα, ενώ το πρόγραμμα απευθύνεται και σε φοιτητές και ενήλικες που ενδιαφέρονται να εξασκήσουν τις ρητορικές τους ικανότητες.

Οι Εικονικές Δίκες “Πρωταγόρας” αποτελούν προσομοίωση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης• οι συμμετέχοντες επιχειρηματολογούν σε ρόλο δικηγόρων και μαρτύρων προσπαθώντας να πείσουν ένα άκρως απαιτητικό Προεδρείο αποτελούμενο από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου και δύο Παρέδρους, καθώς και μια εξαμελή ομάδα ενόρκων που αντιπροσωπεύουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ποια είναι τα θέματα που συζητούν; Βασισμένοι σε πραγματικές υποθέσεις που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη ανά τον κόσμο, αποφαίνονται για ζητήματα που διχάζουν την κοινή γνώμη – όπως η θανατική ποινή, ο περιορισμός του διαδικτύου, η ευθανασία.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τους Γιώτα Σκιαθίτη και Θωμά Τσουλιά, φοιτητές Νομικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τον Φεβρουάριο του 2013 και υλοποιήθηκε πιλοτικά με την συμμετοχή των μαθητών και των τριών τάξεων του 6ου και του 7ου Λυκείου Καλλιθέας, χωρίς να ενταχθεί στο ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα. Η άμεση ανταπόκριση των μαθητών απέδειξε ότι μια εξωσχολική δραστηριότητα μπορεί να καταστεί απολαυστική για τους μαθητές, όταν ξεφεύγοντας από το καθημερινό σχολικό πρόγραμμα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν έναν ιδιαιτέρως ελκυστικό ρόλο που – πέρα από την αίσθηση του «παιχνιδιού» – παρέχει τροφή για σκέψη και αναζήτηση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συμμετοχή φοιτητών στο πρόγραμμα, πατήστε εδώ.

Posted in Δελτία Τύπου, Νέα.